Solar Teknoloji Trendleri

SOLAR TEKNOLOJİ TRENDLERİ

Uzmanların küresel ısınma ve hava kirliliği konularında sert uyarıları, düşük işletme maliyeti ve portatif bir enerji kaynağı olabilmesi gibi nedenler ile Güneş Enerjisi teknolojisi Dünya çapında her geçen gün popülaritesini daha da arttırıyor.

Üretim ve hizmet işletmeleri, araçlar, evler, hatta gün içerisinde kullandığımız cihazlarda dahi kullanım için bugüne kadar birçok teknoloji geliştirildi. Ancak, çalışmalar gösteriyor ki; gelecekte, enerji ihtiyacımızın çoğunu karşılayabileceğimiz yeni teknolojiler büyük bir hızla hayatımıza girmeye devam edecek.

İşte yeni trendler:

Şeffaf Güneş Panelleri

Saydam güneş paneli teknolojisi

Ubiquitous Energy ve Michigan State Üniversitesi ortak çalışmaları ile tamamen şeffaf, plastik bir yapıda olacak güneş enerjisi panelleri için çalışmalarını sürdürüyor.

Bu sayede estetik olarak bir sorun yaratmayacak ve arkasında kalan alanın kullanımını kısıtlamayacak olan şeffaf solar panelleri, binalar, araba camları, elektronik cihaz yüzeyleri ve diğer birçok alanda kullanım kolaylığı sağlayacak.

Projenin mühendislerinden Richard Lunt’un açıklaması şöyle:

“Söz konusu malzemeyi sadece ultraviyole ve yakın kızılötesi dalga boylarını yakalayacak ve daha sonra; kızılötesinde, farklı bir dalga boyunda parlayacak şekilde ayarlayabiliyoruz. Hapsedilen ışık, panelin dış hatlarına transfer edildikten sonra burada bulunan fotovoltaik güneş hücreleri marifetiyle elektriğe dönüştürülüyor.”

2012 yılında ilk prototipi çıkaran şirket, 2019 yılında büyük ölçekli bir proje ile ilk pilot kurulumunu tamamladı.

Yüzer Güneş Enerjisi Santralleri

Yüzer güneş tarlası

Yüzer güneş enerjisi panelleri sayesinde artık su yüzeyinde de elektrik enerjisi üretimi mümkün hale getirildi.

İlk yüzer GES projesi 2007 yılında hayata geçirildi. O zamandan beri, teknolojideki gelişimler ile büyük GES projelerinde bir opsiyon olmaya devam ediyor. Büyük ölçekli enerji üretiminde hala karasal çözümler tercih edilse de, nüfusun artması sonucu karasal alan kullanımının artışıyla, yüzer fotovoltaik sistemlerinin popülaritesi her gün artış gösteriyor.

2015 yılında, Amerika Birleşik Devletleri’nin New Jersey eyaletinde, 4 MW’lık yüzer güneş enerjisi santrali kuruldu. Kurulan santral, Sayreville ilçesinin enerji ihtiyacının tamamını karşılarken, ABD’nin en büyük yüzer GES’i olma ünvanını sürdürüyor.

Bir sevindirici haber de ülkemizden geldi. İstanbul, Büyükçekmece Gölü üzerine, Türkiye’nin ilk yüzer Güneş Enerjisi Santrali kuruldu.

Konuyla ilgili yapılan röportajda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri BARAÇLI; “Hedefimiz, belediye olarak kendi enerjimizi üretebilmek ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla enerji üretiminde sürdürülebilirliği arttırmak. İBB olarak, bu vizyona katkıda bulunmak amacıyla bu projeyi gerçekleştirdik. 2023 yılında, belediye olarak, tükettiğimiz enerjinin yüzde 55’ini kendimiz üretmeyi hedefliyoruz” açıklamasında bulundu. Santralin yapımında 960 adet 260W gücünde polikristal fotovoltaik panel kullanıldı. Panellerin, kapladığı alanın %70’ini havadan izole etmesi sebebi ile buharlaşma sonucu su kaybı azaltılacak. Ayrıca, yılda 210 ton karbon salınımını engelleyecek.

Bifacial (Çift Yönlü) Solar Sistemler

Bifacial çift taraflı güneş paneli

Güneş’ten gelen enerjiden daha çok yararlanmak için üretilmiş olan teknolojilerden biri de Çift Yüzlü (Bifacial) Fotovoltaik Sistemler.

Bifacial solar enerji panelleri; geçirgenliği sayesinde, arkasına düşen ve geri yansıyan güneş ışınlarını da elektrik enerjisine dönüştürebilme yetisine sahip. Bu sayede, geleneksel solar enerji sistemlerinden, yansıyan yüzeye göre değişiklik göstermekle birlikte, %30 oranına kadar daha fazla elektrik enerjisi üretebiliyor. Wood Mackenzie Power and Renewables’ın raporuna göre; 2019 yılı sonuna kadar, 5,420 MW’lık çift yönlü solar sistemler kurulumu yapıldı. Bu rakam, 2018 yılı kurulumunun neredeyse iki katına tekabül ediyor.

Telefon Ekranları İçin Güneş Panelleri

telefon ekranına güneş paneli teknoloji

Güneş’in enerjisinden faydalanmak için sadece sabit bir sistem mi gerekiyor?

Prototipi mevcut olan bu küçük fotovoltaik paneller, telefon ekranları için tasarlanmış küçük birer şarj ünitesi niteliği taşıyor. Fazladan ağırlık oluşturan güneş panelli telefon kapları ya da powerbanklere alternatif olarak çıkacak, Güneş enerjisi sistemleri üreten Sunpartner Technologies ve Kyocera isimli Japon teknoloji firmasının geliştirdiği bu ürün Wypsis adını taşıyor.

Prototipin verilerine göre, 1 cm2’lik alandan 5 mW güç elde edilebiliyor. Bu da demek oluyor ki; 3 dakika güneş altında kalan bir telefonla 3 dakikalık telefon görüşmesi yapabiliyorsunuz. Projedeki sorun ise güneş ışığına maruz kalan telefonun nasıl ısınma sorunu yaşamayacağı.

Araç Tavanı İçin Güneş Panelleri

araç çatısına güneş paneli teknoloji

Hyundai firması, elektrikli araçları için, araç çatılarını solar panellerle kaplıyor. Araç çatısına monte edilen sistem, standart tavanda veya sunroof tavanda kullanılabiliyor. Hibrit veya elektrikli araçlara artan talebi gören firma, yolculuk maliyetlerini paneller ile düşürmek istiyor. Güneş panellerinin, günlük altı saatlik bir şarj sonunda, aracı, yılda 1.300 km daha götürebileceği düşünülüyor. İlk olarak Kore’de Sonata Hybrit adıyla çıkan model ileriki dönemlerde Kia’lara da uygulanarak Dünya çapında yaygınlaştırılacak.

Tesla şirketinden Elon Musk’ın yaptığı açıklamada da Cybertruck araçların çatısına, isteğe bağlı olarak güneş panelleri koyulabileceğini belirtmişti.

Piyasanın en iddialısı ise Alman girişimi Light Year. Firma sadece Güneş Enerjisi kullanarak en uzun yolculuk süresini vadediyor. Kilometrede 83Wh enerji harcayan araç, tam şarj ile günde 70km yol katedebiliyor. Şık tasarımı ile de göz alan Lightyear One isimli araç görenlere gelecekten bir kesit sunuyor.

Katlanabilir, Rulo Yapılabilir Güneş Panelleri

katlanılabilir güneş paneli teknoloji

İngiliz şirket Renovagen yeni geliştirdiği teknoloji ile taşınabilir ve kurulumu kolay güneş enerjisi santralleri vaat ediyor. Geliştirilen teknoloji sayesinde yuvarlanabilir paneller çeşitli yerlere hızlıca kurulabiliyor.

Şirketin açıklamalarına göre; tüm tertibat, bir mat üzerinde, birbirini destekleyecek ve tek parça olacak şekilde tasarlandı. Kurulumu sadece iki kişi ve bir araç ile kolayca yapılabiliyor. Üstelik, kurulumda bir güneş paneli mühendisine de gerek kalmıyor. 18 kW’lık bir sistem iki dakikalık bir sürede kurulabilirken 300 kW’a kadar büyük sistemlerin yaklaşık bir saat içerisinde kurulumu yapılabiliyor. Şirketin hedefinde tarım, festival, afet yardımı, insanı yardım ve askeri alanlarda kullanım var.

Mahsullere ve Hayvanlara Gölgelik Olan Güneş Tarlaları

çiftlik güneş enerjisi teknoloji

Yeni çıkan trendlerden biri de; arazilerde, çok amaçlı kullanılan güneş tarlaları. Araziye kurulan fotovoltaik paneller sayesinde, doğayı koruyarak elektrik enerjisi üretimine artı olarak, mahsuller ve hayvanlar aşırı sıcaktan korunabiliyor.

Çiftçiler, aloe vera, domates, marul ve mısır gibi ürünlerde, kurulan ges ile daha fazla verim aldıklarını belirtti. Çiftlik hayvanları için de gölgelik olan solar paneller, hayvanların aşırı yaz sıcaklarında fenalaşmalarının ve özel ilgi gerektirmelerinin önüne geçiyor. Aynı zamanda elektrik maliyetlerinin de yüksek olduğu çiftçilik alanında, güneş enerjisi santralleri yükselişini sürdürecek gibi görünüyor.

Bizim de projelerimizde kullandığımız, güncel teknoloji olan Half-cut Hücreli Güneş Panelleri hakkında bilgi edinmek için ilgili yazımıza göz atmayı unutmayın.