GES Nedir? Güneş Enerjisi Santrali Nedir?

GES NEDİR? GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ NEDİR?

Güneş enerjisinin milattan önce 7. yüzyıl başlarında en basit haliyle büyüteç veya ayna yardımıyla kırılarak ateş yakmak amacıyla kullanıldığı bilinmektedir. Milattan sonraki yıllarda güneş enerjisi tek bir alanda yoğunlaştırma yöntemiyle Roma’ da güneş odalarının kullanımı bir diğer eski kullanımlardandır. Güneş enerjisinin kısa tarihinde bile temel ve çok yaygın bir kullanım olduğu görülmektedir.

Temiz enerji kaynağı olarak günümüzdeki yeri, fotovoltaik güneş hücreleri etrafında gelişmektedir. Fotovoltaik modüllerin genel tanımı Güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüşümüdür. Ges sistemleri, fotovoltaik sistemlerin büyük ölçekli proje tasarımlarıyla elektrik şebekelerine ticari güç sağlamak amacı olarak tanımlanabilir. Sağlanılan güç kullanıcı odaklı olmanın yanı sıra kamu hizmeti düzeyinde sağlanarak şebekeye güç verme boyutuna taşınır.

Güç Artırımı

Güneş enerji santrallerinde güç artımını etkileyen çeşitli faktörler vardır. Çoğunlukla PV sistemler sabit bir eğimde monte edilir ancak tek eksenli veya çift eksenli güneş izleyici kullanılarak güç artırımı sağlanabilir. İzleme güç artırımını iyileştirirken ges sisteminin kurulum ve bakım maliyetini yükseltir. Sabit eğimli kurulumlarda eğim açısı hesabı bölgenin iklim koşulları, topografik özellikleri incelenerek yapılır. Bu tasarım mevsimsel üretim optimizasyonu için yılda iki veya dört defa ayarlanabilir. Kışın eğim açısının dikleştirilmesi, gölgelenmeden kaçınmak için daha fazla arazi alanı gereksinimi doğurur. Sabit eğimli ges lerin yanı sıra çift eksenli izleyiciler sayesinde dizi yönelimleri güneşin hareketine göre ayarlanır ve güneşten gelen radyasyon yoğunluğu en üst düzeye çıkartılmış olur. Bu yöntem değişen eğim açısı sebebiyle daha fazla alan ihtiyacı doğurur. Buna ek olarak, düzensiz radyasyon dağılımına sahip bölgelerde bu yöntemin güç artırımı daha düşüktür. Tek eksenli izleme çift eksenliden farklı olarak güneşi gün içerisinde takip eder, mevsimler için ayarlama yapmaz.

Güneş enerji santralinde güç artırımı bir başka yolla, güç dönüşümü sırasında, etkilenebilir. Güneş panellerinden üretilen DC elektriğin, elektrik şebekesinde iletilen forma, AC elektriğe, dönüştürülmesi için inverter kullanılır. İnverter içerisindeki MPPT(maksimum güç noktası izleme) yardımıyla her bir dizi, en yüksek güç noktasında tutulmaya çalışılır. Merkezi inverter ile tüm santral tek bir eviriciye bağlanabildiği gibi, güneş enerji santralindeki dizilerin farklı koşullarda konumlanma durumunda dizi inverterleri kullanılır.

Transformatörler

İnverter güç çıkışı şebekedeki volt düzeyinden farklı olduğu için, ges enerjisinden şebekeye uygun güç çıkışı sağlamak amacıyla transformatörler kullanılır. Şebekeye bağlı olmayan sistemlerde inverter ile üretilen güç, kullanıcıdaki güç tüketimini geçtiğinde şebekeye güç veremez. Bu sebeple güç tüketimini dengelemek için akü kullanılır.

GES mühendisliğinde güç artırımı için izlenen bu yolların seçimi koşullarla beraber değişkenlik gösterir. Santralden azami güç çıktısı alabilmek için optimizasyonu gerçekleştirmek çok önemlidir.

Güncel GES Kurulum Maliyetlerini öğrenmek için ilgili yazımıza göz atmayı unutmayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.