Paris İklim Anlaşması’na TBMM’den Onay

TÜRKİYE, PARİS İKLİM ANLAŞMASI’NA TARAF OLDU!

Genel amacı; karbon salımının azaltılması ve 2050 yılına kadar sıfıra indirilmesi ile küresel ısınmaya karşı mücadele olan Paris Anlaşması için, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden onay verildi.

TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerinin onayına sunulan Paris İklim Anlaşması oy birliği ile kabul edildi. 2015 yılında birçok ülke tarafından imzalanan anlaşma için Türkiye, 22 Nisan 2016’da New York’taki Yüksek Düzeyli İmza Töreni’nde 175 ülke ile beraber imzalamış ancak taraf olmamıştı. Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi’nin kabul edilmesi üzerine 196 ülkenin imzaladığı anlaşmaya Türkiye de taraf oldu.

Paris İklim Anlaşması Nedir?

Küresel ısınmayla mücadelede yasal olarak bağlayıcılık içeren evrensel bir anlaşmadır. Sürdürülebilir kalkınma ve yoksulluğun ortadan kaldırılması amaçlarına yönelik olarak küresel sıcaklık artışının, endüstrileşme öncesi seviye olan 2oC’de tutulması amaçlanmıştır. Bu artışın 1,5oC altında tutulması için de çaba gösterilecektir.

Bu hedeflerin karşılanabilmesi için; karbon salımının 2030 yılına kadar yarıya, 2050 yılına kadar sıfıra indirilmesi kararlaştırılmıştır. Paris Anlaşması’nın fabrikalar üzerindeki etkisi düşünüldüğünde GES (Neden GES?) ve RES gibi yenilenebilir enerji sistemleri başta olmak üzere yeşil endüstri alanında ani yükselişin nedeni olacağı öngörülüyor. – Bkz: Yeşil Mutabakat

Fransa’nın başkenti olan Paris’te, Türkiye’nin de bulunduğu 195 ülke ve Avrupa Birliği’nin katılımıyla 5 Ekim 2015’te kabul edilmiştir. İlk etapta 55 ülkenin taraf olarak onaylamasına takiben 4 Kasım 2016’da yürürlüğe girmiştir. Türkiye, Anlaşma’nın kabul edilmesinin 6. yıl dönümünü takiben TBMM’den çıkan onay kararıyla taraf olmuştur.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Paris Anlaşması ile ilgili yayınlamış olduğu bilgilendirme yazısına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Güneş Enerjisinden Elektrik Üretiminin Önemi‘ isimli yazımızı şimdi okumak için tıklayın.