Solar Enerji İçin Devlet Teşvikleri Ve Hibe Yardımları

Solar Enerji İçin Devlet Teşvikleri Ve Hibe Yardımları

SOLAR ENERJİ İÇİN DEVLET TEŞVİKLERİ VE HİBE YARDIMLARI

Güneş enerjisi hibe destekleri, hava kirliliği ve enerjiye olan ihtiyacın artması ile birlikte gün geçtikçe artış yakalıyor. Güneş enerjisinde devlet desteklerinden ayrı olarak solar teşvikler de hibe veya kredi olanakları ile yatırımcıların yükünü hafifletmede fayda sağlıyor. Güneş enerjisi teşviklerinden faydalanmak için farklı tarihler olması sebebi ile ilgili ges teşvikinin yakından takip edilmesi, iyi planlanması ve evraklarının eksiksiz düzenlenmesi gerekiyor.

IPARD – TKDK

GES devlet desteği konusunda ilk akla gelen isim olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)’nun yürüttüğü IPARD programı, Avrupa Birliği’nin kırsal kalkınma ile ilgili politikalarının gerçekleştirilmesine yönelik yürütülmektedir. IPARD kapsamında küçük ve orta büyüklükteki işletmelere, Türkiye tarım sanayinin AB pazarına açılmasında destek olmak amacı ile verimliliklerini arttırmak ve sürdürülebilirliklerini sağlamak adına destek sağlanmaktadır.

IPARD Programı Fonu’nun mali kaynağı Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanından oluşmaktadır. 11 Mayıs 2020 tarihinde yayınlanan IPARD 2 dönemi dokuzuncu çağrı ilanına göre, 302-7 sektör koduna sahip olan Yenilenebilir Enerji Tesisleri sektörü için ilgili projelerde %55 ila %65 oranında destek verileceği açıklanmıştır. GES projelerinin bağlı bulunduğu Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme tedbirine ayrılan toplam 54.000.000 Euro destek bütçesi ile ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına büyük bir destek sağlamıştır.

2014 – 2020 yılları arasında, IBBS Düzey 3 bölgeleri olan 42 il kapsanmıştır. 2020 sonrası programda 81 ilin tamamının kapsanması öngörülmekte olup, AB Kırsal Kalkınma projesinin ülke çapında genişletilmesinden elde edilecek olan katma değer göz önünde bulundurulacaktır.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi (KKYDP) – T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Solar devlet destekleri alanında bir diğer önemli kurum olan T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’nın 14. etabını 7 Aralık 2020 tarihinde başlattı. KKYDP kapsamında, kırsal bölgelerde yapılan yeni tesis başvurularına, tamamlama başvurularına ve kapasite arttırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon başvurularına 3.000.000 TL’lik projeye kadar %50 güneş enerjisi hibe desteği sağlanıyor. Alt limit 250.000 TL olmakla birlikte, solar proje sahipleri, proje kapsamındaki mal alım tutarlarının %50’nin katkı payını, ayni katkıyı ve KDV’nin tamamını kendileri karşılamaktadır.

Güneş enerjisi santrali kurulumu için, ‘kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon’ kapsamında 750.000 Türk Lirası’na varan solar hibe destekleri, yatırımcılarımızın yararlandığı ges hibe desteklerinin başında gelmektedir. Solar hibe desteği proje üst sınırı 1.500.000 TL’dir. Üst sınırı aşan projelerde sadece 1.500.000 TL’ye kadar %50 ges hibe desteği sağlanmaktadır.

Kırsal Kalkınma güneş enerjisi destek programına başvuracak işyeri sahiplerinin;

Gerçek veya tüzel kişiler olmakla birlikte 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu, 18/4/1972 tarihli ve 1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanunu, 1/6/2000 tarihli ve 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanuna göre kurulmuş kooperatifler ile Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre kurulan ıslah amaçlı yetiştirici birlikleri ile bunların üst birlikleri/iktisadi teşekkülleri, 29/6/2004 tarihli ve 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununun ilgili maddelerine göre kurulan iktisadi teşekkülleri (tüzel kişilik olarak) olması gerekiyor.

Yeşil Teknoloji Projeleri (YETEP) Destek Programı – TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VAKFI (TTGV)

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın Yeşil Teknoloji Projeleri Destek Programı kapsamında 100 . 000 ABD Doları ila 400 . 000 ABD Doları aralığında geri ödemeli destek sağlanmaktadır. Desteğe tabi olan projede makine / teçhizat giderlerinin %50’sine kadar olan kısmı TTGV tarafından karşılanır. Geri kalan miktar ise proje sahibi tarafından karşılanmaktadır. YETEP’ten faydalanmak isteyen kuruluşlardan teminat mektubu veya Kredi Garanti Fonu talep edilmektedir. Aynı zamanda ilgili şirketin büyük hissedarının müşterek borçlu müteselsil kefil imzaları da kimi zamanlarda talep edilebilmektedir.

Proje değerlendirme süreci olan üç ayda, ilgili projeler, TTGV ve bağımsız uzmanlardan oluşan Alan Komitesi Üyeleri olarak adlandırılan heyet tarafından değerlendirilir. İlgili heyet tarafından projeyi öneren kuruluş ziyaret edilir. Proje başına 1.000 ABD Doları, ziyaret öncesinde başvuran şirket tarafından TTGV’ye değerlendirme bedeli olarak ödenmelidir.

Projenin bitiş tarihinden başlayarak ilk altı ay ödemesiz dönemdir. İlgili destek tutarı, ilk altı ödemesiz aydan sonra, altı aylık aralar ile, beş eşit taksitte ödeme imkanı tanıyor. Tutarın, toplam yirmi dört ayda, TTGV’ye ABD Doları cinsiyle ödenmesi gerekmektedir.

Yenilenebilir Enerji Yatırımları Finansmanı – TurSEFF

TurSEFF, Yenilenebilir Enerji Finansmanından yararlandırdığı firma ve kurumlara, aynı zamanda yerli ve yabancı uzman ekipleri tarafından finans ve mühendislik alanlarında da teknik destek sağlamakta. Proje kapsamına hidro, rüzgar, güneş, biyokütle ve jeotermal olmak üzere tüm yenilenebilir enerji kaynakları alınmıştır.

2023 yılına kadar, Türkiye’de gerçekleştirmeyi planladıkları hedefler şu şekilde tanımlanmış:

  • 34 GW hidroelektrik santrali
  • 20 GW rüzgar enerjisi santrali
  • 5 GW güneş enerjisi santrali (PV ve CPS)
  • 1 GW biyokütle santrali
  • 1 GW jeotermal enerjisi santrali

2021 yılı başlangıcına kadar olan on yıllık sürede 666 milyon Euro ile 1819 projenin finansmanı sağlanmıştır. European Bank tarafından geliştirilmiş olan bu projenin destekçileri ise Avrupa Birliği ve T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olmaktadır.

Son Bloglarımız

img
EPC Firmalarına Sormanız Gereken Kritik Sorular
Devamını Gör
img
Çatınız Güneş Enerjisi Santrali İçin Uygun mu? Bilmeniz Gerekenler
Devamını Gör
img
2024’te Topcon Panellerle Verimlilikte Devrim Niteliğinde Yeni Adımlar
Devamını Gör

İlgili Referanslar