Yenilenebilir Enerjide Yeni Alım Fiyatları Belli Oldu!
Yenilenebilir Enerji Kaynak belgeli üretim tesisleri için uygulanacak YEK Destekleme Mekanizması (YEKDEM) alım ve yerli katkı fiyatları ile uygulama süreleri tespit edildi.
30 Ocak 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile YEKDEM kapsamında 1 Temmuz 2021 sonrasında uygulanacak alım fiyatları belli oldu.
Buna göre, 1 Temmuz 2021’den 31 Aralık 2025’e kadar işletmeye girecek YEK belgeli üretim tesisleri için uygulanacak YEKDEM alım fiyatı kilovatsaat başına hidroelektrik üretim tesisi için 40 kuruş, rüzgar veya güneş enerjili elektrik üretimi tesisi için 32 kuruş, jeotermal enerjisine dayalı üretim tesisi için 54 kuruş ve biyokütleye dayalı üretim tesislerinde çöp gazı veya atık lastiklerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan yan ürünlerden elde edilen kaynaklar için 32 kuruş, biyometanizasyon için 54 kuruş, termal bertaraf için 50 kuruş olarak belirlendi.
YEKDEM alım fiyatı uygulama süresinin 10 yıl olacağı bu tesisler için yerli katkı fiyatının kilovatsaat başına 8 kuruş, yerli katkı uygulama süresinin ise 5 yıl olmasına karar verildi.
Açıklanan bu fiyatlar Lisanslı Elektrik Üretim tesisleri için geçerli olacak. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Lisanssız Elektrik Üretimi tesisleri için bir değişiklik getirmiyor. Lisanssız güneş enerjisi santrallerinde yönetmelik değişiklik tarihi olan 12/09/2019 tarihinden sonra Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu almaya hak kazanan tesisler için şebekeye satış fiyatı EPDK tarafından TL kuruş/kWh olarak ilan edilen kendi abone grubuna ait perakende tek zamanlı aktif enerji bedeli uygulaması devam edecektir.
Lisanssız GES’ler için satın alım garantisi işletmeye girilmesinden itibaren 10 yıldır. 30 Ocak 2021 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi bu hüküm için de bir değişiklik getirmemiştir. Lisanssız olan solar enerji ile elektrik üretimi tesislerinde yerli katkı payı uygulanmıyor.
Güneş enerjisinden elektrik üretimi hakkında “Binam GES’e uygun mu?”, “GES kurulum aşamaları nelerdir?”, “Yasal izinler, devreye alma ve kabul işlemleri”, “Üretim takibi ve bakım” gibi konularda bilgi sahibi olabileceğiniz, mühendisimiz İrem Hanım’ın yazmış olduğu Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi İçin Ne Yapmalıyım adlı yazıyı okuyabilirsiniz.