Güneş Enerjisi Sistemlerinde Tasarım ve Montaj Hataları

Güneş Enerjisi Sistemlerinde Tasarım ve Montaj Hataları

Güneş enerjisi sistemlerinde ucuz işçilik ve düşük kaliteli malzeme kullanımı, verim kaybına ve arızalara yol açabilir. Yatırım aşamasında göz ardı edilen kalite unsurları, üretim verimliliğini olumsuz etkiler. 

Ayrıca, montaj faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından sistemin verimli çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi için kalite ve devreye alma uzmanları tarafından ölçüm ve denetimlerin yapılması gerekmektedir. Bu kontroller sırasında, üretici kaynaklı veya montaj kaynaklı sorunların tespit edilip, gerekli müdahalelerin yapılması oldukça önemlidir. Zamanında yapılan müdahale ve düzenli periyodik bakımlar sistemin uzun yıllar boyunca sorunsuz çalışmasına olanak sağlar. 

1. Tasarımsal Hatalar

 
- Yanlış Malzeme Seçimi  

Her tasarımı proje özelinde olmalıdır, kullanılacak malzemelere tesis/arazi koşullarına uygun seçilmesi gerekmektedir. Uzman ekipler tarafından tasarlanan projelerdeki, her bir malzemeye ait datasheeti okunmalı ve malzeme seçimini ona uygun yapılmalıdır. Her inverter bağlantısı aynı değildir, 3P+N veya 3P cihazlar kullanılabilir. Küçük gözüken bu noktalar, kablo ve şalter seçimi gibi maliyet kalemlerini büyük ölçüde etkilemektedir. 

- Projeye Uygun Hesaplamaların Yapılmaması 

DC kablo mesafesi uzun olduğunda, 6 mm²'lik kablo yerine kesiti artırarak 10 mm²'lik kablonun seçilmesi, gerilim düşümü hesabı açısından önemlidir. Bu durum, özellikle arazi projelerinde ve büyük çatı projelerinde daha sık karşılaşılan bir durum olup, üretim verimliliğini olumsuz etkileyebilir. Yönetmelik gereğince gerilim düşümü; DC %2 ve AC %3'e kadar kabul edilse de, uygun bir tasarım yatırımcıya verimlilik açısından kazanç sağlayacaktır. Bu yüzden gerilim düşümü hesaplarının proje bazlı tasarıma uygun, doğru yapılması önemlidir. 

İnverterler, panellerden gelen DC (doğru akım) akımı AC (alternatif akım) akıma çevirir. DC/AC oranı minimum 1 maksimum da inverter markasına bağlı olarak 1,4 - 1.5 yüklenme oranında seçilebilir.  DC/AC oranını arttırmak, ışınımın düşük olduğu günlerde daha fazla üretim sağlamaktadır. Yüksek ışınımla günlerde ise anlık üretim inverter anma gücü ile sınırlanmaktadır. Böylelikle herhangi bir güç aşımıyla karşılaşılmayacaktır. 

- Panel Yerleşiminde Hata 

String inverterlerde gölgeli alanlara panel yerleştirilmesi veya yanlış stringeleme nedeniyle farklı yönelimlere bakan panellerin aynı diziye bağlanması, dizinin verimini düşürür. 

Bu yüzden string inverterler de aynı yönelime bakan panellerin aynı stringe bağlı olması, gölgede kalan panellerin mümkünse kendi aralarında bir dizi yapması önemlidir. 

- Pano Tasarımı ve Soğutma Sistemi Seçimi 

Her bir GES pano tasarımı proje özelinde ve ortam koşulları göz önüne alınarak tasarlanmalı/tasarlatılmalıdır. Pano içi fan seçimi önemlidir aksi takdirde pano içindeki akım trafoları ve termik manyetik şalterler olumsuz şekilde etkilenebilir. 

Bunun yanı sıra kapalı bir inverter odasındaki hava akışı cihaz performansını olumsuz etkileyebilmektedir bu yüzden inverter maksimum güçteki ısı yüküne göre klima veya soğutma sistemi seçimi önemlidir.  

2. Montaj Hataları

 

- Alanında Uzman Olmayan Kişiler Tarafından Yapılan Montaj  

Montaj sırasında ucuz işçilik ve düşük kaliteli malzeme kullanımı, uzun vadede büyük sorunlara yol açabilir. Ayrıca, alanında uzman olmayan ekipler tarafından yanlış konnektör montajı yapılması, konnektörler ve inverter girişini olumsuz etkileyebilmektedir. AC kablolar makaradan çıkarılırken oluşan kuş gözü (kablo bükülmesi veya düğüm oluşması), kabloların kırılmasına ve hasar görüp işletme esnasında kısa devreye neden olabilir. 

DC ve AC kablolarının özenli bir şekilde çekilmemesi, izolasyon problemlerine ve kablo hasarlarına yol açabilir. Bu durum, büyük projelerde arıza tespiti ve onarımını zorlaştırarak üretim kaybına neden olur. Bu gibi durumlarda sistemin kısmen veya tamamen devre dışı kalmasına neden olmaktadır. Arıza tespiti ve müdahale süreleri uzun sürebileceği için üretim kaybına sebebiyet verebilir.  

Sektörde en çok hata yapılan hatalardan biri ise; alüminyum kablo bimetal pabuç kullanılmamasıdır. 

- Sarf Malzeme Kullanımı 

Çatı üzerindeki seri başı ve seri sonu kablolarının DC kablo tavasından çıkarken ultraviyole ışınlarına maruz kalmaması için UV spiral ve tava çıkışlarında rekor kullanılmalıdır. 

Panel konnektörlerinin çatıya temas etmemesi için ahtapot kullanmak önemlidir. Bu, izolasyon sorunlarını engeller ve membran çatılarda hasar oluşumunu önler. 

- Devreye Almadan Önce Kontrol 

Sistem devreye alınmadan önce gerekli ölçüm ve testlerin yapılmaması, sistemin beklenen verimde çalışmamasına yol açar. Devreye alma aşamasında bu kontrollerin yapılması kritik öneme sahiptir. Uzman ekipler tarafından mevcut sistem kontrol edilmeli, termal drone ile tespit edilen diyot veya hücre arızaları olması durumunda üretici firma ile görüşülerek, gerekli aksiyonların alınarak malzemelerin değişiminin yapılması gerekmektedir. 

Güneş enerjisi sistemlerinde tasarım ve montaj hataları, sistemin verimliliğini olumsuz etkileyebilir ve yatırımcıya uzun vadede ciddi maliyetler oluşturabilir. Bu nedenle, doğru malzeme seçimi, kaliteli işçilik ve uygun test süreçlerinin uygulanması gerekmektedir. Güneş enerjisi sistemlerinin uzun ömürlü ve verimli olabilmesi için, her aşamada uzman kişilerle çalışmak ve gerekli kontrolleri yapmak büyük önem taşır. 

Entegro Enerji Sistemleri olarak, deneyimli mühendislik ekibimizle, projelerinizi en verimli şekilde tasarlıyor, yüksek kaliteli malzemelerle montajını gerçekleştiriyoruz. Güneş enerjisi yatırımınızın kalitesini güvence altına almak için bizimle iletişime geçin. 

Son Bloglarımız

img
EPC Firmalarına Sormanız Gereken Kritik Sorular
Devamını Gör
img
Çatınız Güneş Enerjisi Santrali İçin Uygun mu? Bilmeniz Gerekenler
Devamını Gör
img
2024’te Topcon Panellerle Verimlilikte Devrim Niteliğinde Yeni Adımlar
Devamını Gör

İlgili Referanslar