İklim Krizi ve Güneş Enerji Sistemleri

“A’dan Z’ye Çatılarda Elektrik Üretimi-Çevresel ve Ekonomik Faydaları” Semineri, 26 Kasım 2019 tarihinde Entegro Enerji Sistemleri ve İzmir Bilimpark iş birliği ile gerçekleşti.

İzmir Bilimpark konferans salonunda düzenlenen seminerde katılımcılara iklim krizi ile bizleri bekleyen tehditler, güneş enerjisi ile elektrik üretim teknolojileri, mevzuat ve güncel gelişmeler hakkında bilgi verildi. Seminere konuşmacı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Bölümü Uluslararası İşletmecilik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Canan Madran, Entegro Enerji Sistemleri Genel Müdürü Eşref Deniz ve Genel Müdür Yardımcısı Tonay Adıyaman katıldı.

Prof. Dr. Canan Madran konuşmasına, Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini açıklayarak ve bunları uygulamanın önemini vurgulayarak başladı. Ardından 13. Madde olan İklim Eylemi konusuna odaklanarak, artık durumun iklim değişikliği değil bir iklim krizi olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Canan Madran sunumunda; “Tek, küçük ve kırılgan olan dünyamızda iklim krizi ile ilgili felaket senaryoları yüzyıllar sonra değil yakın gelecekte meydana gelecek. İklim değişikliği doğal olarak oluşmadı, insanların yarattığı bir anomalidir. Bir günde 110 milyon ton korbondioksit atmosfere salınmaktadır.” diyerek konunun önemini ve aciliyetini belirtti.

Bilimsel veriler ve örnek videolar ile iklim krizinin tüm gerçeklerini ortaya koyan Canan Madran, günümüzdeki işletmeciliğin dönüşümünden bahsetti. “Ekonomik ve sürdürülebilir büyüme birlikte olan birşeydir. Şirketler ne kadar büyüme gösteriyor gibi dursada, iklim değişikliğine bağlı olarak her yıl GDP %6 değer kaybı yaşayacak. Bu nedenle ülkeler, şirketler politikalarını sürdürülebilirlik üzerine kurmaya ve bu konuda önlemler almaya başladılar. Paris Antlaşması ile dünya ısısının +2 derece seviyesinde tutulması için yapılan çalışmalara en büyük yatırımı yapan Çin, şu anda hedefi geçmiş ve karbon salınımını istenen düzeye düşürmüştür.”  diyerek iklim krizinin işletmeler için boyutunun ne kadar ciddi olduğunu vurguladı.

İklim Krizi ile Mücadelede En Önemli Silah Güneş Enerjisi

İklim kriziyle mücadelede en önemli silahlardan biri olduğuna inandığımız güneş enerjisinin önemini vurgulayan Genel Müdürümüz Eşref Deniz, güneş enerjisi ile elektrik üretmeye mecbur olduğumuzu vurguladı ve güneşten elektrik üretiminin teknik detaylarını paylaştı. “Çin’in Paris Antlaşması hükümlerini yerine getirmeye çalışmasıyla birlikte panel arzındaki düşüşün oluşturduğu tedarik fazlası sayesinde fiyatlarda düşüş meydana gelmiştir. Daha önceki yıllara bakıldığında fiyatlardaki düşüş sayesinde, güneş enerjisi yatırımı yapmak için en doğru dönemde olduğumuzu söyleyebiliriz.” diye belirtti.

Genel Müdür Yardımcımız Tonay Adıyaman, güneş enerji sistemleri yatırım aşamalarını anlattı. Kurmuş olduğumuz GES üzerinden örnek üretim analizi ve basit geri dönüş hesaplarıyla yatırımın karlılığını ortaya koymuş oldu. Ayrıca aynı hesaplamaları yatırım kredi kullanarak yapılırsa ne olur, analizler nasıl değişir göstererek anlattı. Elektrik tarifelerinin dolara indexli olduğu göz önüne alınarak önümüzdeki yıllarda elektrik fiyatlarının artacağı ön görüldü. Bu nedenle yatırım aslında hesaplamalardan daha kısa sürede kendini amorti edeceği vurgulandı.

Yoğun ilgi ile gerçekleşen A’dan Z’ye Çatılarda Elektrik Üretimi-Çevresel ve Ekonomik Faydaları Seminerinde emeği geçen İzmir Bilimpark ve katılımcılarımıza ilgileri için teşekkür ederiz.

Canan Madran
Canan Madran
Esref Deniz
Esref Deniz
Tonay Adıyaman
Tonay Adıyaman
İklim Krizi Semineri