Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi İçin Ne Yapmalıyım
Güneş enerji santrali kurdurup çatınızda güneşten elektrik üretmek istiyorsunuz. Peki güneş enerjisi ile elektrik üretimi için nereden başlamalısınız ve bu süreçte dikkat etmeniz gereken hususlar nelerdir? Hepsini sizin için bu yazımızda derledik.
Güneş Enerji Sistemlerinin yatırım aşamaları aşağıdaki gibidir;
- Binam (Çatım) GES kurulumuna uygun mu?
- Bulunduğum bölgede TEİAŞ kapasitesi GES kurulumu için müsait mi?
- Teklif toplama, fizibilite analizi (malzeme şartnameleri, standartlar)
- Elektrik Dağıtım Kuruluşu (EDAŞ) Başvuru
- Projelendirme ve yasal izinler
- Tesis kurulumu
- Devreye alma, kabul işlemleri
- İşletme (EDAŞ,EPSAŞ üretim hesaplama tabloları, fatura işlemleri)
- Üretim takibi ve bakım
Öncelikle, kurulum yapmayı düşündüğünüz çatınızın uygunluğuna bakılması gerekmektedir. Çatınızın yönü ve açısı, gün içerisinde güneş ışığı alma oranını etkileyeceği için ona uygun bir yerleşim planı hazırlanması gerekmektedir. Ayrıca çatınızda gün içerisinde gölge alan oluşturacak varlıkların bulunması da yerleşimi etkileyen bir faktördür. Çatınızın yapı malzemesi de bu hususta önem taşımaktadır. Panel ve konstrüksiyon ile birlikte, bir sistemde çatınıza metrekare başına ortalama 18 Kg yük biner, çatınızın bu yükü taşıyabilecek bir kapasitede olması ya da bir güçlendirme çalışması yapılması gerekmektedir. Çatınızın kullanılabilir alanı enerji ihtiyacınızı karşılayabilecek bir tesisin kurulumuna yeterli olup olmadığına da bakılmalıdır. Tüm bu aşamaların hepsi iyi bir EPC firması tarafından sizin için hazırlanabilir. Tüm bu koşulların analizi tamamlandıktan sonra ihtiyacınıza en uygun panel tipi, inverter ve konsrüksiyon belirlenir ve buna göre fiyat teklifi hazırlanır.
Teklifleri değerlendirip bir sonuca bağladınız, peki bundan sonra ki aşamalar nelerdir?
Güneş enerjisi paneli elektrik üretimi için ilk etapta bağlı bulunulan EDAŞ’a Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu Başvurusu yapılır. Ancak binanız, eviniz, kısacası tüketim tesisiniz sırasıyla alçak gerilim ve yüksek gerilim hatları üzerinden bir TEİAŞ trafo indirici merkezinize bağlıdır. Bağlantı Anlaşması Çağrı Mektubuna başvurmadan önce bağlı bulunduğunuz TEİAŞ trafo merkezinin müsaitliğini kontrol etmeniz gerekmektedir. EDAŞ’a tüketim tesisinizin sözleşme gücü kadar başvuru yapabilirsiniz. Sözleşme gücü Elektrik Perakende Satış (AYDEM, GEDİZ, vb.) firmanızla yaptığınız sözleşmede yazıldır ve genellikle elektrik faturalarında belirtilir. Kendinize ait bir trafonuz varsa sözleşme gücü trafo kapasitenizin standart olarak 0,6 katı kadardır. Ancak EDAŞ’a başvuru yaparak sözleşme gücünüz 0,8–1 kat aralığına arttırılabilir. Eğer TEDAŞ trafosu kullanıyorsanız, trafo kapasitesinin %10’u kadar başvuruda bulunabilirsiniz.
EDAŞ’tan Çağrı Mektubu alındıktan sonra projelendirme aşamasına geçilmektedir. Çağrı mektubu tarihi itibariyle 90 gün içinde TEDAŞ’a projelerin sunulması gerekmektedir. Yönetmelikte belirtilen onay süresi projelerin giriş tarihi itibariyle 180 gündür. Bu süre içerisinde projeler onaylanır. Proje onay yazısı tarihinden başlamak üzere 30 gün süre zarfında bağlı bulunulan EDAŞ ile Bağlantı Anlaşması yapılması zorunludur. Aksi takdirde hakkınız iptal olur. Bağlantı anlaşmasında kurulumun tamamlanıp kabulün yapılması için 2 yıl süre verilir. Ancak hibe desteği ile kurulum yapılacaksa, sistemin 1 yıl içerisinde tamamlanıp kabulünün yaptırılması gerekmektedir.
Sistem devreye alındıktan sonra öncelikle EDAŞ’a başvuru yapılarak yerinde inceleme talep edilir. İnceleme sonucunda Kabule Hazır Tutanağı teslim alınır. Ardından TEDAŞ tarafından geçici kabul işlemleri gerçekleştirilir. TEDAŞ Kabul Onay yazısı ile birlikte EDAŞ’la Sistem Kullanım Anlaşması imzalanır. Bu anlaşma için yatırımcıdan nakit veya teminat mektubu olarak sistem kullanım bedeli teminatı alınmaktadır. Sistem kullanıma alındıktan sonra işletmesi (EDAŞ, EPSAŞ üretim hesaplama tabloları, fatura işlemleri) yapılır. Düzenli olarak üretim takibi sürdürülür, verim kaybı ve arıza oluşması durumunda bakım yapılır. Ayrıca sistemin periyodik bakımının da yapılması gerekmektedir.
Sistem Devreye Alındı, Peki Sonrasında?
İşletmeye alınan bir sistem sizlere standart 5 yıl inverter, 10 yıl panel ve 25 yıl performans garantisi sunmaktadır. Ancak bu, süreler sonrasında sisteminizin çalışmayacağı anlamına gelmemektedir. 25 yıl süreyle yüksek verim ile çalışacak olan sistem, bu süreden sonra da düşük verim kayıplarıyla çalışmaya devam edecektir. Diğer yenilebilir enerji kaynaklarıyla kıyaslandığında uzun süre yüksek performansta verim vermesi ve düşük kurum maliyetleri olması sebebiyle güneş enerji sistemleri öztüketim için en uygun enerji kaynağıdır.
Güneşten elektrik üretimine karar vermek ile güneş enerjisi ile elektrik üretimi arasındaki süreç uzun ve zorlu görünebilir. Nitekim mevzuatın sıklıkla değişmesi, bürokratik işlemlerin yoğunluğu ve benzeri olgular yatırımcı adaylarının hata yapmasına, yanlış yönlendirilmesine yol açmaktadır. Bu bakımdan güneş enerjisi ile elektrik üretimi kararı alıp, yola çıkanların bu yolda mevzuatı ve uygulama pratiklerini çok iyi takip eden, tecrübesi ve bilgi birikimi yüksek firmalarla çalışması gerekir. Böylece yatırım kararı ile uygulama arasındaki süreç hızlı ve daha az maliyetli bir şekilde tamamlanmış olur.
Firmamız Entegro, bugüne kadar kurmuş olduğu 71 adet güneş enerji santralinin yukarıda belirtilmiş olan adımlarının tamamını kendi bünyesindeki çalışanlarıyla tamamlamıştır. Güneş Enerjisi paneli elektrik üretimi için gerekli sürecin tek elden yürütülmesi yatırımcıların kaliteli tesislere hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlamaktadır. Bu nedenle güvenilir bir EPC firması ile çalışmak isterseniz, sizi Entegro’ya bekleriz.