GES Temizlik – Tozlanma Kayıpları ve Tozlanma Algoritmamız

GES TEMİZLİK – TOZLANMA KAYIPLARI VE TOZLANMA ALGORİTMAMIZ

Güneş enerjisi ile elektrik üretim kapasitesi dünya çapında çok hızlı bir büyüme göstermekte olup gelecekte de bu büyümenin katlanarak artması beklenmektedir. Dünyada Güneş enerjisi ile elektrik kurulu gücünün önümüzdeki iki yıl içinde 1049 ve 1423 GW arası değerlere ulaşacağı öngörülmektedir. Bunlara ek olarak bazı ülkelerde Güneş enerjisi ile elektrik üretiminin şebekeye olan katkısı 2019 yılı sonunda %5 hedefini geçmiştir. Bu hızlı büyümenin nedenlerinden biri teknolojideki sürekli gelişmenin Güneş Enerjisi Santrallerinin (GES) birer güvenilir yatırım araçları olarak görülmesini sağlamasıdır. Bu bağlamda sistemlerdeki verilerin güvenilir bir şekilde izlenmesi ve neticesinde uygun işletme ve bakım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi yoluyla güneşten elektrik üretiminin verimliliğini ve kârı en üst düzeye çıkartmak esastır. GES’lerde ele alınması gereken en büyük kayıplardan biri tozlu ortam ve iklim koşullarının neden olduğu tozlanma kayıplarıdır. Bu açıdan GES temizlik planlaması büyük önem arz etmektedir.

Güneş enerjisi santrallerinde tozlanma kayıpları sistemin kurulu olduğu alanın coğrafi özelliklerine, mevsimsel değişikliklere, çevresel ve hava koşullarına güçlü bir şekilde bağlı olduğu için karmaşık bir fenomendir ve her bölgede farklı derecede etki gösterir. Bununla birlikte, tozlanma kayıplarını etkileyen bir diğer önemli faktör de hava kirliliğidir. Örneğin tarım alanlarına yakın yerlere kurulmuş GES’lerde hasat dönemlerinde tozlanma kayıpları önemli derecede artmasına rağmen yılın geri kalan dönemlerinde bu kayıplar oldukça azdır. Benzer şekilde, eğer bir GES sistemi endüstriyel alanların yakınına kurulursa havada çok fazla kirletici madde ve toz bulunacağı için tozlanma kayıpları bu sistemlerde diğer sistemlere göre daha fazla olacaktır. Bu tarz örneklerde GES temizlik periyodiği ihtiyaca göre düzenlenmektedir. Bunlara ek olarak, havadaki nem miktarı da tozlanma kayıplarının etkisi üzerinde büyük bir role sahiptir. Havadaki nem oranı yükseldikçe toz parçalarının solar paneller üzerine yapışma yüzdesi artar. Böylece şiddetli rüzgarlar olsa dahi toz parçaları panel üzerine yapışık kalmaya devam edebilmektedirler. Bütün bunlar göz önüne alındığında, GES sistemlerinde tozlanma olması durumunda tespit edilmesi ve kayıpları önlemek adına bu sorunun ortadan kaldırılması büyük önem arz etmektedir.

Yukarıda bahsedilen tozlanma kayıplarının yüksek miktarda parasal kayıplara neden olmadan önüne geçilmesi ve sistemlerin maksimum kâr ile işletilmesi şirketimiz tarafından geliştirilen ve uluslararası platformda da değer gören solar panellerde tozlanma tespit algoritması ile mümkündür. Tozlanma tespit algoritması, sistemlerde bulunan eviricilerden hali hazırda alınan verileri kullanarak GES sistemlerinin ne zaman temizlenmesi gerektiği ile ilgili bilgiyi üretmektedir. GES sistem sahipleri sistemleri belirli periyotlarda temizleyerek kayıpları azaltmayı hedeflese de farklı dönemlerde oluşan tozlanma karakteristikleri yukarıda anlatılan nedenlerden dolayı birbirlerinden farklı olduğundan GES temizlik planlamalarının sistemlerin gerçek zamanlı olarak izlenip o anın şartlarına uygun bir şekilde yapılması işletmenin maksimum kâr ile işletilmesinde çok büyük önem arz etmektedir.