GÜNEŞ ENERJI SANTRALLERINDE PERFORMANS ORANI
Bir güneş enerjisi santralini ele aldığımızda, santralin ekonomik olarak en yüksek verimde yararlanabileceğimiz süre zarfı 25 ile 30 yıl arasında değişmekte olup gelişen günümüz işletme ve bakım teknikleri ile bu süre zarfında üretilen enerji oranı arttırılabilmektedir. Bu kavrama literatürde Performans Oranı adı verilir ve Fotovoltaik panellerde göz ardı edilemeyecek bir kavramdır. GES Performans Oranı; üretilen gücün referans güce oranı olup çevresel koşullardan kullanılan malzemenin kalitesine, tasarımına kadar bir çok etmene bağlı olduğu için önemli bir analiz verisidir ve hem yatırımcılar hem de kurulum ve bakım hizmeti sunan kuruluşlar tarafından dikkate alınmalıdır. Bu yazımızda Performans Oranı’nın önemli noktalarını sizlere açıklayıp nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili bilgiler vereceğiz.
GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİNDE PERFORMANS DÜŞÜRÜCÜ ETMENLER
Güneş enerji santrallerinde Performans Oranı’nı etkileyen en büyük etkenler; gölgelenme, tozlanma, yansıma, ışınım, sıcaklık, inverter kayıpları ve kablo kayıpları gibi fiziksel etmenlerdir. Bu etmenler güneş enerjisi santrallerinin teoride ürettiği enerjiyi %75 -76 oranlarına düşürmektedirler. Bu safhada devreye bu hizmeti müşteriye sunan kurumların işletme bakım ve AR&GE departmanı gibi birimleri girmektedir. Çeşitli veri analiz, GES izleme sistemleri ve solar saha uygulamaları sayesinde bu Performans Oranı’nın mümkün mertebe en üst seviyelerde tutulması sağlanır. Bu yüzdelik değişim küçük gibi görünse dahi uzun vadede büyük kazançlar sağlayan güneş enerji santrallerinde etkileri bariz şekilde gözler önüne çıkmaktadır.
GES PERFORMANS ORANINI ARTTIRMA YÖNTEMLERİ
Güneş panelleri de bir çok diğer sistemlerde olduğu gibi zamanla kötü koşullara uğrarlar ve yıpranır, bozulur, hasar görebilir ve diğer çeşitli nedenler yüzünden verim kaybı yaşayabilirler. Güneş enerjisi santralinizdeki panellerin Performans Oranı ’nı arttırabilmeniz için izleyebileceğiniz bazı yöntemler;
1. Sektörde referansları sayesinde güven kazanmış EPC firmaları ile çalışmak
Güneş panellerinin kurulumu esnasında yaşanabilecek panel montaj hataları, inverter montaj hataları, topraklama hataları, kablolama hataları, taşıyıcı sistemin yanlış kurulumunun yapılması gibi sorunları tecrübeli ve güvenilir kurulum ekipleri olan bir firma seçerek minimuma indirgeyebilirsiniz.
2. Doğru işletme ve bakım hizmeti sunan firma seçmek
İşletme ve bakım ihtiyacının, güneş enerjisi sektöründeki öneminin ne denli büyük bir kavram olduğu gün geçtikçe önem arz etmektedir. Periyodik ve kaliteli bakımların güneş santrallerindeki performansa etkilerini ikiye ayırsak daha iyi betimlemiş oluruz:
– Önleyici Bakım :
Solar önleyici bakım kavramı, arıza yaratabilecek unsurların bakımlarını, santralin periyodik denetimini ve panellerin ve santraldeki diğer ekipmanların ( inverter , trafo , vb.) genel temizliğini sağlayan ve denetleyen uygulamalar bütünüdür.
– Düzeltici Bakım :
Solar düzeltici bakım kavramı ise, santrallerde oluşan anlık arızaların çeşitli sistemler yardımı ile anlık takibini yapıp hızla düzelterek enerji kaybının mümkün olduğunca minimum seviyede kalmasını sağlayan uygulamalar bütününe verilen isimdir.
Bir GES’in kalitesini ortaya koyan kavrama asıl olarak GES Performans Oranı da diyebiliriz. Bu oran santral kapsamında ne kadar yüksek tutulur ise santralden elde edilen gelir doğru orantılı olarak artacaktır. GES projelerini değerlendirirken ve tasarlarken göz önünde bulundurulan ana veriler: fiyatlandırma ve performans oranı olarak söylenebilir. Bu nedenle bir kurulum projelendirmesinde uygulamacılar bu iki verinin dengeli olmasına dikkat etmelidir.