Çift Yüzlü / Bifacial Solar Paneller
Çift yüzeyli güneş panelinin iki tarafında da enerji üretilmektedir. Bu da toplam enerji üretimini artırır. Bu paneller yansıtıcı yüzeye sahiptirler ve buna Albedo etkisi de denmektedir. Zeminin yansıtma miktarı değişkenlik gösterdiği için solar panelin arka yüzünün gücü değişkenlik gösterir. Bu nedenle panel kataloğunda tek bir çıkış gücü değeri verilmemektedir. Çift taraflı solar enerji panellerinin arka yüzeyinin üretimi için yansıtıcı zeminin özelliği de önemlidir. Arka yüzeyin üretiminin yüksek olması için açık renk ve özellikle beyaz zemin tercih edilmelidir.
Arazi kurulumlarında kullanılan çapraz atkılar solar hücreleri gölgeleyeceği için bu kurulumlarda özel bir konstrüksiyon uygulanmaktadır. Bağlantı kutuları da gölgelenmeden kaçınmak için panel kenarına yerleştirilir.
Tasarım açısından seçeneği çoktur. Çift taraflı (bifacial) güneş enerjisi panelleri doğu ya da batıya eğimli bir şekilde yerleştirildiğinde, güneye eğimli yerleştirilen tek yüzeyli panellerle yaklaşık aynı enerjiyi üretirler. Fakat yine de maksimum enerji güneye eğimli şekilde kurulumu yapıldığında elde edilir. Bu sayede üretimin %30’a kadar artacağı öne sürülmektedir.
Kazanç parametresi, çift yüzeyli fotovoltaik panellerin en önemli parametresidir. Arkayüzeyden elde edilen enerjinin ön yüzeyden elde edilen enerjiye oranıdır.
BifacialGain (BG) = Energy (Rear) (kwh) / Energy (front)(kwh)
Bu güneş enerjisi panellerinin gölgelenme miktarının minimum seyide olması ve yansıyan ışıktan maksimum faydalanması için montajı zemine yakın yapılmalıdır. Ayrıca bu şekilde montaj yapılması karlı bölgelerde kar birikme miktarını azalttığı için tek taraflı panellere göre avantaj sağlamaktadır.
Bu solar paneller yüksek MW değerlerine sahip arazi tip güneşe enerjisi santrallerinde yoğun olarak kullanılmaktadır.
Yansıtma oranı yüksek, açık renk zemine sahip çöl gibi ortamlarda güneş izleme sistemleriyle verimleri en süt seviyelere çıkmaktadır. Bunun yanı sıra seralarda, bina yüzeyleri, otopark gölgelikleri ve otoyollardaki ses bariyerleri çift yüzlü (bifacial) solar paneller için oldukça uygundur.
Çift yüzeyli solar paneller, monokristal ve polikristal olarak üretilebilmektedir. Aynı zamanda çerçeveli ve çerçevesiz olarak da üretilmektedir. Monokristal tip çift yüzlü solar panellerin üretim kapasitesi çok daha yüksektir.
Güneş enerjisi santrali kurulum maliyetinin tek yüzeyli panellerden yüksek olması bu panellerin dezavantajıdır. Fakat uygun ortam koşullarında hem panel ömrünün 20 yıldan fazla olup hem de üretilen elektrik birim maliyetinin tek yüzeyli panellere göre çok düşük olması bu durumu avantaja çevirmektedir.
Güneş enerjisinin ne olduğunu ve solar panellerin nasıl çalıştığını merak ediyorsanız buraya tıklayarak konuyla ilgili yazımıza ulaşabilirsiniz.